Vanemaharidus, ligipääsetavus, noored ja aiasaaduste väärindamine - Vunki Mano! Loometalgute ideed on avalikud ja ootavad inimesi liituma!

PRESSITEADE
SA Võrumaa Arenduskeskus
13. september 2024

Vanemaharidus, ligipääsetavus, noored ja aiasaaduste väärindamine - Vunki Mano! Loometalgute ideed on avalikud ja ootavad inimesi liituma!

Vunki Mano loometalgutele esitati sel aastal 12 ideed. Alates 12. septembrist on võimalik kõigil valida endale sobivaim ning liituda meeskonnaga, et osaleda VIII loometalgutel 11.-12. oktoobril, Rõuges.

Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liikme Tiit Tootsi sõnul toovad iga-aastased loometalgud esile teemad, milles maakonna elanikud on valmis kaasa rääkima ning mida ollakse valmis eest vedama. Ideid said mai lõpust septembrini esitada kõik, kes näevad kodaniku, lapsevanema või mõne muu rolli kaudu murekohti, probleeme ja väljakutseid, mille üle Võru maakonnas tuleks kindlasti arutada. "Väga tore on näha, kuidas idee esitamise protsess on inimesi kokku viinud. Nii esitati näiteks üks noorte toetamiseks suunatud idee aktiivse noore ja noorsootöö spetsialisti koostöös," kommenteeris Toots ideede esitamist.

10 ideed

Loometalgute mentor Mai Timmi rõhutab, et igal ideel on eestvedaja, kes idee loometalgutele esitas, ent meeskondadega saab liituda igaüks, vastavalt oma huvile. "Ideid, mille hulgast valida on väga erinevaid ja osaleda soovijatel tasub läbi mõelda, millisesse teemasse ta enim panustada soovib," ütles Timmi. 

Teemasid, mis otsivad arendamiseks meeskonda on kümme ning esindatud on paljud valdkonnad turismist koduaia tooraine väärindamiseni. Võrumaa Arenduskeskuse heaoluspetsialist Tiina Jaanimägi tunneb erilist heameelt, et teemade hulgas on ka vanemahariduse edendamine. "Sel aastal lõi Võrumaa Arenduskeskus esmakordselt vanemahariduse koolituskava. See, et kaks ideed just sellele keskenduvad, näitab, et oleme olnud õigel teel ja nõudlus vanemahariduse järgi on endiselt suur. Loodan, et kõik, kes soovivad, jõuavad end õigeaegselt registreerida," ütles Jaanimägi. Nii on näiteks kõigil meestel, isadel ja vanemahariduse ekspertidel võimalus panustada loometalgutel meeste- ja isadeklubide idee arendamisesse.

Tähelepanu ligipääsetavusel

Sündmus on osa projektist  "Access Routes" (eesti keeles „Ligipääsetavad turismimarsruudid"), mida läbivaks teemaks on  avaliku ruumi ligipääsetavus. Projekti raames toimunud foorumitest inspireerituna pürgivad mõttetalgutele Võru linnavalitsuse, Antsla vallavalitsuse ja Rõuge kiriku poolt esitatud ideed parendada ligipääsetavust Tamula rannapiirkonnas, Pokumaal, Rõuge kirikus ja Ööbikuorus.

Ligipääsetavusega seotud teemasid tulevad Rõugesse arutlema seekord ka meeskonnad Lätist -  Vidzeme ja Kurzeme muuseumide töötajad.  Lisaks võimalusele arendada mentorite abil ideid sealsete muuseumide ligipääsetavuse suurendamiseks, saavad külalised tutvuda ka mõttetalgute metoodika ja teiste töögruppide ideedega. Ja loomulikult avaneb meie kandi läti keele oskajatel  suurepärane võimalus nende aruteludes kaasa lüüa.

Projektijuhi Astrid Org'i sõnul pööratakse ligipääsetavusele tähelepanu ka Vunki Mano! loometalgute korraldamisel. "Oleme loonud tingimused selleks, et sündmusest saaksid osa võtta ka liikumispuudega inimesed," ütles Org. "Samas tähendab ligipääsetavus ka seda, et võimaldame osalejatele ühistegevustes tõlke eesti keelest läti keelde ja vastupidi," lisas Org.

FOTO: 2023. aastal loometalgute peaauhinna võitnud meeskond. Foto: Ula Malinska-Mark