Uudised ja teated
Eesti ja Läti koolikokad käisid Rootsi kolleegidel külas
19.–22. augustini olid Rõuge, Setomaa, Smiltene ja Tukumsi koolide kokad Eesti-Läti piiriülese koostööprojekti „Green School Dining" raames õppereisil Rootsis.
Rõuge vallast käisid uusi teadmisi saamas Rõuge kooli, Rõuge lasteaia, Varstu kooli ja Mõniste kooli kokad ning projektispetsialist Reet Reiman – kokku kuus inimest.
Koostöös rootslastega oli meile kokku pandud väga huvitav ja sisutihe programm, mille käigus tutvusime erinevate Stockholmi lähiümbruse koolide ja lasteaedade toitlustuse korraldusega. Samuti saime proovida lasteaias ja koolis pakutavat toitu.
Nacka omavalitsuses külastasime lasteaeda (Boo Gårds Förskola), kus entusiastlik kokk pakkus meile kõigepealt nn jõumehe jooki, mille oluliseks koostisosaks oli ingver. Kokk rääkis oma põhimõtetest ja eesmärkidest lastele erinevate maitsete tutvustamisel.
Värmdö omavalitsuses külastasime kooli (Hemmestaskolan) ja lasteaeda (Labyrintes förskola). Tegemist on kompleksiga, kus erinevas vanuses lapsed liiguvad ühest majast teise ning igal kooliastmel on oma köök. Lasteaias pakuti meile ka lõunat.
Teisel päeval tutvusime Stockholmist lääne poole jäävas Ekerö omavalitsuses nende suurima köögiga, kus päevas valmistatakse 1000 portsu toitu. Seal saime koos õpilastega lõunat süüa. Külastasime ka piirkonna kõige uuemat lasteaeda, mis heade juhuste kokkulangemisel valmis veel enne, kui kohe üle tee asuv kortermaja.
Mõned tähelepanekud:
- juba lasteaias (alates 3-aastased) toitlustatakse iseteenindusletist
- lasteaedades ja koolides ei pakuta magustoitu
- taimse toidu (sh ka mahetoidu) osakaal on väga suur
- iga päev on laual 8–15 erinevat köögivilja, millest laps saab ise salati kokku segada
- omavalitsuses töötab eraldi ainult toitlustusega seotud spetsialist, kes tegeleb köökidega lasteaiast vanadekoduni
- väga suurt tähelepanu pööratakse toiduraiskamise vähendamisele
- lastele tutvustatakse igapäevast pakutavat toitu juba alates toormaterjalist
Kokad jäid nähtu ja kogetuga väga rahule ja ühiselt arutledes leiti, et nii mõnegi uuenduse saab juba algaval kooliaastal sisse viia.
Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit" viiakse ellu perioodil 01.10.2023–30.09.2025 ning selle elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Programm 2021–2027.
Õppereisi fotod (Reet Reiman ja Daiga Bojare)
Õppereisist tegi kokkuvõtte Rõuge valla projektispetsialist Reet Reiman