Uudised ja teated

Antsla ja Rõuge alustasid läbirääkimisi valdade piiri muutmiseks

Kolmapäeval, 18. septembril kohtusid Rõuge vallamajas Antsla valla ja Rõuge valla esindajad, et arutada 17 Rõuge valla küla Rõuge valla koosseisust Antsla valla koosseisu üle viimise protsessi ja tegevusi. Kohtumisel osalesid mõlema vallavalitsuse liikmed ja asjakohased ametnikud, vallasekretärid, volikogude esimehed. 

Koosolekul peatuti erinevatel muutustega seotud põhipunktidel, mis puudutavad näiteks hoonete ja varade üleminekut, avalike teenuste pakkumist piirkonnas, rahvahääletuse reegleid, üleminekut taotleva piirkonna kulusid ja tulusid ning valdade piiri muutmiseks vajalike tegevuste ajakava.

Ühena esimestest tegevustest moodustavad vallad läbirääkimiste komisjonid. 

Arutelu käigus lepiti kokku lähiaja ajakava:

23. september 2024 
Antsla vald saadab detailse nimekirja andmetest, mida Rõuge vallalt soovitakse (vastamise tähtaeg 4. oktoober 2024). 

10. oktoober 2024   
Antsla vallavolikogu ja komisjonide liikmed külastavad Mõniste piirkonnas Rõuge valla haldusalas olevaid hooneid ja asutusi. 

16. oktoober 2024 
Läbirääkimiste komisjonide töökoosolek Antslas. 

23. oktoober 2024 
Kohtumine Mõniste kogukonnaga, ülevaade läbirääkimistest. 

 

Vallasekretäride koostöös sünnib oluliste formaalsete tegevuste ajakava: 

  • Rahvahääletuse aeg 
  • Volikogude otsuste tähtajad 
  • Õigusaktides muudatuste tegemise tähtajad   

Taustaks:

Rõuge vallavolikogu võttis selle aasta juunikuus vastu otsuse algatada haldusüksuste piiri muutmise menetlus Antsla valla ja Rõuge valla vahelise piiri muutmiseks, tuginedes endise Mõniste valla 17 küla elanike ettepanekule ja kogutud allkirjadele. Antsla vallavolikogu otsustas augustikuu istungil ettepaneku vastu võtta ning sellega on olemas alus läbirääkimiste pidamiseks. 

Elanike poolt ettepaneku tegijate soov Antsla vallaga liitumiseks oli ajendatud nende tunnetusest, et pärast haldusreformi ja ühinemist Rõuge vallaga on endise Mõniste valla 17 külas avalike teenuste kvaliteet oluliselt langenud. Rõuge vallavalitsus on pärast ühinemist reforminud avalikke teenuseid üle kogu valla kõigis piirkondades. Läbi on viidud rahvamajade ja raamatukogude reform ning haridusasutuste ühendamine. Ka investeeringuid on pärast ühinemist tehtud kõigis valla piirkondades, kasutades selleks rahalisi vahendeid nii ühinemistoetusest, projektidest kui laenudest. 

Antsla ja Rõuge vallavalitsused