Haridus- ja kultuurivaldkonna ametnike kontaktandmed

Abivallavanem haridus- ja sotsiaalalal

Kadri Kangro
514 8615
kadri.kangro@rougevald.ee

Haridus- ja kultuurinõunik

Kätlin Kann
5331 1442
katlin.kann@rougevald.ee

Haridus- ja kultuurivaldkonna teated

Valminud on haridusasutustes mahetoidu pakkumise srateegia ja tegevuskava

2023. a oktoobris alanud Eesti ja Läti piiriäärsete omavalitsuste ühisprojekti Green School Dining / Roheline koolitoit üks eesmärk oli strateegia loomine ja tegevuskava koostamine mahetooraine osakaalu suurendamiseks haridusasutustes. 2024. aasta septembris sai see valmis ning on avaldatud veebis.

Strateegia ja tegevuskava koostamiseks koguti erinevaid andmeid. Piirkonnas mahetooraine kättesaadavuse väljaselgitamiseks helistasime 60 Võru maakonna mahetootjale, kellest 50 nõustus vastama. Toitlustuse kohta uuriti õpilaste ja lasteaialaste vanemate arvamusi. Kevadel toimusid grupiintervjuud Varstu, Rõuge ja Mikitamäe koolides 7.–9. klassi ja Värskas gümnaasiumis 10.–12. klassi õpilastega. Eesti Maaülikooli Mahekeskus analüüsis kogutud andmeid ja pani andmete põhjal kokku strateegia ja tegevuskava.

Rõuge ja Setomaa koolide õpilased on koolitoiduga rahul – mõlemas vallas sai kõrgeima keskmise hinnangu toidu tervislikkus ja madalaima hinnangu toidu välimus. Õpilased hindasid ka sööklaruume ja söömise keskkonda. Selles osas eri vanuses õpilaste arvamised olid erinevad. Sageli tõid nooremad õpilased välja, et nende jaoks on toolid ja lauad ebamugavad (enamasti liiga kõrged). Samuti küsiti, millised toidud õpilastele maitsevad rohkem ja millised vähem. Õpilaste lemmiktoidud olid kooliti erinevad, kuid toidud, mis õpilastele ei maitse, olid üsna sarnased - kõige vähem meeldib kalasupp. Õpilased tõid välja, et nad on huvitatud tagasiside andmisest ja soovivad kaasa rääkida menüüde koostamises. Aktiivsemat kaasarääkimise võimalust soovisid ka lasteaialaste vanemad.

Strateegias on seatud kolm suurtb eesmärki: suurendada mahetoorme osakaalu haridusasutustes pakutavas toidus, laiendada toitlustamise korraldamisel koolirestorani põhimõtete kasutamist ning suurendada teadlikkust keskkonnasõbralikult toodetud ja tervisliku toidu väärtustest.

Strateegia koostati koostöös Eesti Maaülikooli Mahekeskusega.

Strateegias seatud kõigi kolme eesmärgi saavutamiseks on koostatud ka tegevuskava aastateks 2024–2028.
Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit" viiakse ellu perioodil 01.10.2023–30.09.2025 ning selle elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Programm 2021–2027.

Laadi alla: Strateegia ja tegevuskava lastele tervisliku koolitoidu pakkumiseks, kasutades koolirestorani kontseptsiooni