Paganlik PärimusÖÖ Võru Kubija laululaval

Suve viimasel nädalavahetusel aset leidev ainulaadne Paganlik PärimusÖÖ Võru Kubija laululaval tutvustab pärimust ja rahvajutte

Sooduskoodiga TARTU2024 pilet -24% tavahinnast soodsamalt, piletid saadaval piletilevi.ee ja fienta.ee

Kas ka sina oled üks neist, kes sooviks  jõuda nii tantsupeole, teatrisse,  kontserdile kui ka suvefestivalile, aga sul on selleks ainult üks nädalavahetus?  Õnneks on sellest enam kui küll. 24. augustil aset leidev Paganlik PärimusÖÖ Võru Kubija laululaval on mitmekülgne elamusõhtu, mis kombineerib uudsel moel teatrit, rahvatantsu ja elavat muusikat. Tartu kultuuripealinn 2024 sõiduvees valminud suurejoonelise  teatri- ja tantsulavastusega  sündmus  mahub küll ühe õhtu sisse, kuid lisaks lavastusele toimub ka palju muud —  niiet PärimusÖÖ annab välja lausa festivali mõõdu.

PärimusÖÖ kui pereüritus Võromaa pärandi säilitamiseks

"PärimusÖÖ eesmärk on hoida au sees Võromaa pärandit ja seda tehakse läbi kõiki kaasava mitmekülgse kogemusliku prisma. Üritus on just nimelt mõeldud pärimuse austajatele, sealjuures kogu perele, ka pere pisematele ning ligipääs on tagatud ka ratastooli ja lapsevankriga külastajatele. Samuti on lavastusel eesti viipekeelne tõlge," kommenteeris sündmust  projektijuht Kristi Vals.

Unikaalne ja omalaadne formaat – jalutuskontsert

Õhtu saab alguse unikaalsest jalutuskontserdist koos segakooriga Hilaro.  Nagu nimigi ütleb, saavad kuulajad kontserdist osa jalutades. „Publik liigub kooriga kaasa, aga mitte päris samu radu pidu. Vahel helid väga lähedal, vahel kaugemal. Kubija loodus ja koorilaul hakkavad koos mängima, tekib looduse ja muusika kooskõla," kirjeldab seda pealavastaja Jaanika Juhanson. Selline kontserdiformaat on Võrumaal esmakordne.

Tonte ja kodukäijaid täis metsaalune

Kubija laululava ümber luuakse ürituse ajaks muinasmets, kus on võimalik elava muusika saatel avastada loodusskulptuure ja kohtuda selliste pärimustegelastega nagu tondid, peninukid, kodukäijad, puugid ja teised põrgulised. „Juhan Jaiki tondilugudel põhinevate tegelaste elluäratamine kõlab ehk veidi kurjakuulutavalt, kuid muretsemiseks pole põhjust, sest tegemist on eelkõige kogupereüritusega ning kõiki tegelasi on kujutatud läbi huumoriprisma. Samuti ei tasu karta, et keegi metsa ära eksiks, kuna loodus on laululava ümber korrastatud ja  viidastatud, ning päris sügavasse metsa ei minda," sõnab Jaanika.

Suurejooneline teatri- ja tantsulavastus Paganlik PärimusÖÖ

Pärast jalutuskontserti algab õhtu põhisündmus, milleks on suurejooneline teatri- ja tantsulavastus „Õnnemärgi all sündinud". Jaanika Juhansoni loodud lavastuses vahelduvad teatristseenid erinevate piirkondade pärimustantsude ja nende seadetega. Lavastus põhineb Võrumaa kirjaniku Juhan Jaiki lühilugudel. Publiku silme all äratatakse ellu Rehepapp, Vanapagan, põrgulised ja teised muistsed tegelaskujud. Kõnelemas võib neid kuulda kaunilt helisevas võro keeles. Etendusele lisavad väge ja erilisust  valguslahendused, mis toovad esile varjude mängu ja moodustavad müstilisi pärimusest tuntud tegelaskujusid ja õnnemärke.

Jaiki tegelasi kehastavad nii laiemalt tuntud Eesti näitlejad kui ka väiksemas ringis tuntud kohalikud harrastusnäitlejad. Lavastuse esitamiseks on kokku tulnud lausa üle 600 rahvatantsija Saare-, Viru-, Harju-, Võru- ja Setomaalt ning laulavad segakoor Hilaro ja leelokoorid Helmekaala ja Mokornulga. Kõikehaarava muusikalise naudingu saamiseks saadab lavastust ka live-band Ott Kaasiku juhtimisel, solistiks Anu Taul.

5 eri piirkonna kirmaskid

Teatri- ja tantsulavastuse lõppedes hakkab pidu alles tuure üles võtma. Nimelt jätkub trall viiel erineval kirmaskil. Võrukeelne  kirmas või  kirmask  tuleb saksa sõnast Kirchmesse , mis tähendab kirikulaata. See tähendab  endisaegset suvel Kagu-Eestis peetud traditsioonilist küla- või piirkonnapidu. „Kogu see rõõm päädib lõpuks ühise peoga. Pärast lavastust toimuvad metsa all valgustatud punktides külapeod ehk kirmaskid, kus saab ka ise jalga keerutada ja proovida erinevate piirkondade tantse," selgitab lavastaja. Külalised saavad niisiis lisaks tantsu vaatamisele ka oma teadmistepagasisse uued tantsusammud.

Tuleteater ja südaÖÖpidu

Peale päikeseloojangut teevad müstilises hämaruses etteaste Läti tulemeistrid Fire Show Studiost, kes läidavad oma tõrvikud ning annavad valguse ja varjudega mängleva võimsa tuleteatri etenduse. 

Ja vähe sellest, kogu üritus tipneb Võru linna sünnipäevasündmusega. Seega kel kogemuste virvarrist veel jaksu üle, saab suve viimasest nädalavahetustest viimast võttes end südaÖÖpeol Nedsaja Külabändi saatel mõnusalt hingetuks tantsida.

Ürituse hing 

Ürituse eestvedaja on kunstiline juht Maire Udras. „Rääkides inimestest ei saa üle ega ümber selle ürituse tegelikuks käimatõmbajast – Maire Udras, kohalik n-ö maasool, kes on läbi elu erinevate rahvatantsu sündmustega seotud olnud. Just tema soojast takkatõukamisest on kõik see sündinud," ütleb Jaanika Juhanson.  Nüüdseks on PärimusÖÖ ideet võrsunud mitmekülgne üritus, mille proovid on juba täies hoos ja pärimusÖÖ mekki võib juba selgelt tunda. 

Kui jalg hakkas artiklit lugedes tatsuma ja hing metsa poole ihkama, siis viimane võimalus oma suvele auväärse lõpupaugu tegemiseks üritusele pileteid soetada on SIIT.  (link https://fienta.com/et/paganlik-parimusoo-onnemargi-all-sundinud). 

Paganlik PärimusÖÖ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Eestvedajad: Võrumaa Arenduskeskus ja  MTÜ Võru Folkloorifestival