Kontakt

Arendusnõunik
Rutt Riitsaar
516 9476
rutt.riitsaar@rougevald.ee

Turismiettevõtjatele:
SA Rõuge valla turism
Einike Aedmaa
528 2989, info@visitrouge.com

Liitu meililistidega SIIN.

Nõu ja abi ettevõtjale

Võrumaa Arenduskeskuse ettevõtlusnõustajad: 

Alustavale ettevõtjale

Tegutsevale ettevõtjale

 Rõuge valla turismi SA kaardistab piirkonna teenuseid ja tooteid – vasta küsitlusele:
 - küsimustik turismiettevõtjatele
 - küsimustik teistele tootjatele/teenusepakkujatele

Vastata saab neljapäeva, 24. aprillini 2025. Küsimustiku täitmine võtab aega umbes 15–20 minutit.

Uudised ja teated ettevõtjatele

Avalike ürituste korraldajale: mida pead teadma alkoholi müügi ja korduskasutatavate nõude kohta

Iga avaliku ürituse korraldamine toob kaasa erinevaid kohustusi, mille täitmine aitab tagada nii osalejate turvalisuse kui ka ausa ettevõtluskeskkonna ning keskkonnahoiu.

Tuletame kõigile Rõuge vallas avalike ürituste korraldajatele meelde kaks olulist nõuet seoses alkoholimüügi ja toidunõudega, mida ürituste korraldamisel kindlasti arvesse võtta.

1.Kodustes tingimustes valmistatud alkoholi pakkumine on keelatud

Avalikel üritustel on keelatud kodus valmistatud alkoholi müümine või tasuta pakkumine.

Miks?

  • Müüa või jagada võib ainult aktsiisilaos toodetud ja nõuetekohaselt maksustatud alkoholi.
  • Kodus tehtud õlu, vein või muu kääritatud jook ei kuulu ärilisel eesmärgil pakkumiseks lubatud alkoholi hulka.
  • Kange alkoholi valmistamine kodustes tingimustes on seadusega keelatud ning sellised seadmed kuuluvad konfiskeerimisele.
  • Ürituse korraldaja vastutab selle eest, et keegi ei müüks ega pakuks keelatud kaupa.

Sellise tegevuse vältimine aitab tagada ausa konkurentsi ning kaitseb väikeettevõtjaid, kes tegutsevad seaduslikult.

2.Toidu ja joogi serveerimisel tuleb kasutada ainult korduskasutatavaid nõusid

Keskkonna kaitsmiseks kehvivad alates 2024. aasta algusest pakendiseaduse muudatused, mille kohaselt:

  • Kõigil avalikel üritustel, sõltumata sellest, kas üritus on piletiga või tasuta, sise- või välitingimustes, loaga või ilma, tuleb toidu ja joogi serveerimisel kasutada ainult korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu.

  • Keelatud on kõik ühekordsed nõud, sealhulgas plastist, bioplastist ja komposteeruvatest materjalidest valmistatud tooted.

Korraldaja kohustused:

  • Tagada, et toit ja jook serveeritakse vaid korduskasutusnõudelt.
  • Korraldada nõude kogumine ja pesemine.
  • Veenduda, et toitlustajatel on olemas vastavusdeklaratsioonid ja süsteem korduskasutuse tagamiseks.

Järelevalve ja võimalikud tagajärjed rikkumiste korral

Järelevalvet teostavad nii kohalik omavalitsus kui ka Keskkonnaamet. Eelmisel aastal tuvastati mitmeid rikkumisi, sealhulgas ühekordsete nõude kasutamist või korduskasutatavate nõude pesemata jätmist.

Alates 2025. aastast võivad rikkumised tuua kaasa rahatrahvi, suuremate rikkumiste korral kuni 200 000 euro ulatuses.

Veenduge, et kõik üritustel osalevad toitlustajad ja müüjad teavad kehtivaid nõudeid.

Täpsem info ja KKK:

Kliimaministeeriumi lehel aadressil https://kliimaministeerium.ee/uhekordse-plasti-direktiiviga-seotud-korduma-kippuvad-kusimused#avalikud-uritused

Vastused lisaküsimustele: info@keskkonnaamet.ee

Keskkonna hoidmine on meie ühine vastutus – aitäh, et hoolite!