Uudised ja teated

Vana-Võromaa käsitöömeistrite looming näitusel Tallinnas

Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ pressiteade 25.09.2024

Vana-Võromaa käsitöömeistrite looming näitusel Tallinnas  

24. septembril avati Tallinnas Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis Vana-Võromaa käsitöönäitus „Vägi om kirjun. Vana-Võromaa väekirjad". Näitusel on valik Vana-Võromaa käsitöömeistrite loodud käsitööesemetest, mis on inspireeritud meie piirkonna kihelkondade rahvarõivastest ning esivanematelt päritud mustritest. Näitus jääb avatuks kuni 14. oktoobrini.

Näituse südameks on pidulik  rahvarõivakomplekt, mille valmistamisel oli eeskujuks muuseumide kogudes talletatud 19. aastasaja teises pooles Rõuge kihelkonnas kantud rõivad. Rahvarõivastelt laenatud värvid ja kirjad on käsitöömeistrite käe läbi saanud kirjama-kaunistama tänapäevaseid esemeid: seelikud, kampsunid, kübarad, sukad, rätikud, tekid. Vaataja näeb kõiges selles ehk kohateadlikku tootedisaini, meistri mõtteks aga on olnud jätkata eelnenud põlvede tarkuste kordamist lisades kirjadesse oma väge ja hinge.

„Näitusega loodame Vana-Võromaad ja võrokeste käsitööloomingut pealinlastele ja linna külalistele lähemale tuua, aga ka pealinna võrokeste hindätiidmist virgutada", selgitab käsitööseltsi juhatuse esimees Vilve Oja näituse eesmärke ja ühtlasi kutsub Tallinnas elavaid võrokesi näitust külastama.

Näitusel on esindatud looming käsitöömeistritelt  Dagmar Rosenberg, Heli Viks, Keiu Einla, Liilia Tann, Karille Bergmann, Piia Suvi, Reet Pettai, Vilve Oja, Virve Niilisk. Rahvarõivastes mannekeenid Katri ja Jakap läksid pealinna näitusele Vana-Võromaa rahvarõivaste nõukojast.

Näitust ilmestavad kunstnik Epp Margna poolt joonistatud seinakaart, millelt saab näha Vana-Võromaa kihelkondi ning puitplankudele maalitud sümbolid avavad Vana-Võromaa traditsioonilise käsitöö olemust.

Näituse korraldajad on Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ koostöös Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liiduga, toetajad on Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus ning Võru Instituut.

Eesti Käsitöö Maja asub Tallinna vanalinnas aadressil Pikk tn 22, näitusegalerii on avatud esmaspäevast laupäevani kell 10-18, pühapäeval 10-17.

Pildilise ülevaate näitusest leiab Vana-Võromaa Käsitüü Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/vanavoromaahandycraft

Foto: Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ.

Täpsem info:
Vilve Oja
näituse korraldaja, käsitöömeister
Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ
vilve.oja@gmail.com
554 1999