Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit“

Neli omavalitsust Eestist ja Lätist on otsustanud teha koostööd tervisliku ja maitsva koolitoidu pakkumiseks koolides ja lasteaedades.

2023. aasta oktoobrikuus algas Eesti-Läti piiriülene koostööprojekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit", mille käigus otsitakse lahendusi mahetooraine osakaalu suurendamiseks ning koolirestorani kontseptsiooni juurutamiseks haridusasutustes. Projekti partnerid Setomaalt, Rõugest, Smiltenest ja Tukumsist on ühiselt leidnud, et tervisliku ja maitsva koolitoidu pakkumine on meie laste tervise ja heaolu seisukohalt väga oluline.

Projekti eesmärk on leida võimalused ning luua ühine pikaajaline strateegia mahetooraine osakaalu suurendamiseks üle 20% Setomaa ja Rõuge valla haridusasutustes. Smiltene ja Tukumsi valdades on samal ajal eesmärgiks 20% mahetooraine osakaalu saavutamine. Lisaks tegeletakse koolitoitlustuse korraldamise kvaliteedi tõstmisega kaasates selleks aktiivselt kooliõpilasi ja -töötajaid.

Strateegia ja tegevuskava koostamise käigus kogutakse andmeid mahetooraine kättesaadavuse kohta piirkonnas ning kaardistatakse kooliköökide vajadusi tooraine hankimisel. Samuti küsitakse omavalitsustöötajatelt, koolijuhtidelt, kokkadelt ning õpilastelt ettepanekuid ja arvamusi, kuidas saaks toitlustust veel paremini korraldada ning mahetoorainet veel enam kasutada. 2024/2025 kooliaastal alustatakse strateegia elluviimisega ja korraldatakse erinevaid üritusi nagu retsepti- ja kokkamisvõistlused koolides, ekskursioonid mahetaludesse väiksematele koolilastele, õppereisid ja koolitused kokkadele, koolijuhtidele ja omavalitsustöötajatele ning mahetootjatele jne.

Projekti juhtpartner on MTÜ Setomaa Liit ja partnerid Rõuge vallavalitsus ning Tukumsi ja Smiltene vallavalitsused Lätist.

Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit" viiakse ellu perioodil 01.10.2023–30.09.2025 ning selle elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Programm 2021–2027.

Projekti kogueelarve on 374 050 eurot, millest ERDF toetus on 299 240 eurot. Rõuge valla eelarve on 87 400 eurot, millest toetuse osa on 69 920 eurot.

Info: Reet Reiman, projektispetsialist (reet.reiman@rougevald.ee)

Projekti uudised

« Tagasi

Eesti ja Läti koolikokad käisid Rootsi kolleegidel külas

19.–22. augustini olid Rõuge, Setomaa, Smiltene ja Tukumsi koolide kokad Eesti-Läti piiriülese koostööprojekti „Green School Dining" raames õppereisil Rootsis.

Rõuge vallast käisid uusi teadmisi saamas Rõuge kooli, Rõuge lasteaia, Varstu kooli ja Mõniste kooli kokad ning projektispetsialist Reet Reiman – kokku kuus inimest.

Koostöös rootslastega oli meile kokku pandud väga huvitav ja sisutihe programm, mille käigus tutvusime erinevate Stockholmi lähiümbruse koolide ja lasteaedade toitlustuse korraldusega. Samuti saime proovida lasteaias ja koolis pakutavat toitu.

Nacka omavalitsuses külastasime lasteaeda (Boo Gårds Förskola), kus entusiastlik kokk pakkus meile kõigepealt nn jõumehe jooki, mille oluliseks koostisosaks oli ingver. Kokk rääkis oma põhimõtetest ja eesmärkidest lastele erinevate maitsete tutvustamisel.

Värmdö omavalitsuses külastasime kooli (Hemmestaskolan) ja lasteaeda (Labyrintes förskola). Tegemist on kompleksiga, kus erinevas vanuses lapsed liiguvad ühest majast teise ning igal kooliastmel on oma köök. Lasteaias pakuti meile ka lõunat.

Teisel päeval tutvusime Stockholmist lääne poole jäävas Ekerö omavalitsuses nende suurima köögiga, kus päevas valmistatakse 1000 portsu toitu. Seal saime koos õpilastega lõunat süüa. Külastasime ka piirkonna kõige uuemat lasteaeda, mis heade juhuste kokkulangemisel valmis veel enne, kui kohe üle tee asuv kortermaja.

Mõned tähelepanekud:

  • juba lasteaias (alates 3-aastased) toitlustatakse iseteenindusletist
  • lasteaedades ja koolides ei pakuta magustoitu
  • taimse toidu (sh ka mahetoidu) osakaal on väga suur
  • iga päev on laual 8–15 erinevat köögivilja, millest laps saab ise salati kokku segada
  • omavalitsuses töötab eraldi ainult toitlustusega seotud spetsialist, kes tegeleb köökidega lasteaiast vanadekoduni
  • väga suurt tähelepanu pööratakse toiduraiskamise vähendamisele
  • lastele tutvustatakse igapäevast pakutavat toitu juba alates toormaterjalist

Kokad jäid nähtu ja kogetuga väga rahule ja ühiselt arutledes leiti, et nii mõnegi uuenduse saab juba algaval kooliaastal sisse viia.

Projekt „Green School Dining / Roheline Koolitoit" viiakse ellu perioodil 01.10.2023–30.09.2025 ning selle elluviimist toetab INTERREG Eesti-Läti Programm 2021–2027.

Õppereisi fotod (Reet Reiman ja Daiga Bojare)

Õppereisist tegi kokkuvõtte Rõuge valla projektispetsialist Reet Reiman